Maaltijdvoorziening Dongeradeel

Warme kant en klaar maaltijden bij tafeltje dekje Dongeradeel

BEKIJK PROEFPAKKET AANBIEDINGEN

De maaltijdvoorziening in Dongeradeel wordt veel gebruikt door alle ouderen die i.v.m leeftijd of een lichamelijke beperking niet zelfstandig kunnen koken. In de gemeente Dongeradeel kunt u kiezen uit meer en meer maaltijdvoorzieningen voor senioren. Bijvoorbeeld landelijke instellingen als Mealhero, of lokale vrijwilligersinstellingen die warme maaltijden voor ouderen thuisbezorgen. Dankzij dergelijke voorzieningen beschikt men altijd over uitstekende gerechten zoals Kalkoenfilet in jus, worteltjes en aardappelpuree en/of Kipragout champignons. Onderstaand vergelijkt men organisaties en belangrijke inlichtingen aangaande subsidie voor maaltijden aan huis.
ProvincieFriesland
GemeenteDongeradeel
Regio-code0519 (+31519)
Postcode9101
Kosten (indicatie)v.a. €5,18
Maaltijd tipVarkenslapje in champignonsaus

Aanbiedingen Assortiment Proefpakket Bestellen
uitgekookt-maaltijdservice
25 maaltijden
Elke week nieuwe keuzes
4 maaltijden voor €20,97 Tijdelijk 3+1 gratis Bestellen
vers-aan-tafel-maaltijdservice
150+ maaltijden 6 maaltijden voor €27,50 Bestellen
Advertentie: beschikbare proefpakketen december 2022

Subsidie op maaltijden aan huis in Dongeradeel

Een bepaald voedingspatroon is relevant voor uw algehele gesteldheid. Een voedzame maaltijd met voldoende mineralen moet dan ook het streven zijn. Gaat boodschappen doen en het klaarmaken van de avondmaaltijd niet langer zelfstandig gezien uw gezondheidsproblemen? En moet u met weinig rondkomen? Met dat in het achterhoofd kunt u gebruik maken van prima subsidies en maaltijdregelingen. Samengevat: maaltijden aan huis tegen een gereduceerd tarief, voordelig eten in een lokaal restaurant, of wijkverpleging. Hoe kan ik dit regelen? We onderscheiden verscheidene wetten en regelingen (subsidie). Hierna zoomen we in op een aantal van deze wetten: de wet voor langdurige zorg, de WMO of thuiszorg via de zorgverzekering, en lokale mantelzorg. In sommige gevallen kunt u een aanvraag indienen voor bijzondere bijstand via de gemeente Dongeradeel.

WMO 2022

De wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (WMO) wordt beheerd door de gemeente Dongeradeel. Relevant voor bewoners die problemen ervaren bij alles wat komt kijken bij zelfstandig wonen en ter ondersteuning van mantelzorg.

 • Ondersteuning bij boodschappen doen
 • Bezorgen van opwarmmaaltijden
 • Aanvraag indienen bij gemeente

WLZ

De wet langdurige zorg is gericht op senioren die 24 uur per dag zorg in de nabijheid en/of toezicht nodig hebben (centrum indicatiestelling zorg). Situaties als: bejaarden met dementie en bewoners met een beperking. Deze wet is er ook voor hulp bij voeding (bijv. ondersteuning bij toedienen).

 • Hulp bij klaarmaken maaltijd
 • Hulp bij eten en kauwen
 • Aanvraag via CIZ

ZVW

Verandert/verslechtert uw situatie, en gebruikt u al veel zorg van het ziekenhuis? Soms wordt hulp bij eten en drinken gecompenseerd via de zorgverzekering. Doorgaans loopt dit via de thuiszorg (wijkverpleging).

 • Een kant-en-klaar maaltijd opwarmen
 • eten in de mond stoppen
 • Informatie opvragen via zorgverzekeraar

Mantelzorg

Mantelzorg is onbetaalde zorg aan familieleden of vrienden. In sommige situaties kan een partner ondersteunen bij boodschappen doen of het bereiden van een maaltijd. In Dongeradeel kan u ook een beroep doen op vrijwilligers die mogelijk kunnen helpen.

 • Hulp uit de sociale omgeving
 • Meer ondersteuning in huis
 • Verdere info vindt u ook op mantelzorg.nl

Probeer direct een proefpakket uit

Een lekker en gezond proefpakket met 3 + 1 gratis maaltijd


zoek maaltijdservice

Warme maaltijdservice Dongeradeel vergelijken

Wilt u ook graag een warme maaltijdvoorziening in Dongeradeel? In de regio onderscheiden we meerdere partijen en instanties die warme maaltijden bezorgen voor ouderen en beperkten. U kunt dan denken aan maaltijden zoals Kipfilet met kippenjus, Bladspinazie, Gekookte aardappelen en Gebonden rundvleessoep. U kunt kiezen voor services die gericht zijn op koelverse gerechten en vriesverse maaltijden die u kunt opwarmen middels magnetron of oven, en leveranciers die uw avondmaaltijd opgewarmd leveren.

 • Is een bord eten opwarmen geen probleem voor u? Probeer dan eerst eens diepvriesgerechten & koelverse maaltijden. Binnen enkele minuten klaar, op ieder gewenst moment. Dit resulteert in de meeste vrijheid.
 • Beschikt u niet over een keuken, en kent u geen mantelzorger die daarbij ondersteuning biedt? Dan bent u beter af met tafeltje dekje. Uw maaltijd wordt warm geleverd, smullen maar!
 • Hieronder tonen wij een lijst met bekende landelijke services aangevuld met lokale bedrijven, stichtingen, buurtrestaurants en/of zorginstellingen waar u meer informatie kunt krijgen en mogeijk een proefmaaltijd kunt bestellen.
Landelijke aanbieders Assortiment Vanafprijs Meer info
uitgekookt-maaltijdservice
 • 25 Koelverse maaltijden
 • Verse bijgerechten
 • 100% verse ingrediënten
Vanaf €6,79 Meer over Uitgekookt
maaltijdservice-nl-koelvers
 • 75 Koelvers
 • Ruim aanbod dieetmaaltijden
 • Scherp geprijsde maaltijdboxen
Vanaf €4,50 Meer over Maaltijdservice.nl
apetito-maaltijdservice
 • 130 Diepvriesmaaltijden
 • Inclusief soepen en toetjes
 • Koelverse gerechten
Vanaf €5,69 Meer over Apetito
vers-aan-tafel-maaltijdservice
 • Meer dan 150 vriesverse maaltijden
 • Speciale dieetmaaltijden
 • Veilig en snel bestellen
Vanaf €4,99 Meer over Vers aan Tafel
mealhero
 • Meer dan 100 vriesverse maaltijden
 • Speciale stomer
 • Verschillende leverdagen
Vanaf €6,49 Meer over Mealhero

Lijst met lokale leveranciers, zorginstellingen en/of wijkrestaurants

NaamAdresPostcodePlaats
Unie Van Vrijwilligers DokkumAltenastreek 409101 BADokkum
Riska warme maaltijd serviceEintemastrjitte 89104 EWDamwâld
Zorggroep Pasana – DongeraheemDongeradijk 679101 GCDokkum
Restaurant van BeuckelaerBeuckelaerstraat 259076 DASint Annaparochie
SPAR MaaltijdserviceMounebuorren 89074 CJHallum
SPAR BoonstraLiudgerleane 19101 WDDokkum
StadshapStrobossersteeg 109101 NBDokkum
SPAR DamwâldMûnewei 179104 CXDamwâld
Groenteman Wiebe En Betty VisserConradi-Veenlandstrjitte 189104 BNDamwâld
BuurtzorgBetterwird 349101 PBDokkum
Wilt u een nieuwe service toevoegen of aan laten passen? Maak dan een melding bij onze klantenservice.

Eten in een buurtrestaurant en tafeltje dekje in Dongeradeel

Sommige woonzorgcentra in en rondom Dongeradeel bezorgen maaltijden (tafeltje dekje) en faciliteren een apart buurtrestaurant voor ouderen. Sociale wijkrestaurants faciliteren ambachtelijke maaltijden zoals Kerriesoep, voor lage prijzen. In zo’n omgeving kan gegeten en gepraat worden met elkaar. Bij sommige restaurants bieden ze ook de optie de menu’s thuis af te leveren. Op uw gemeente website www.dongeradeel.nl checkt u meer informatie overde seniorenrestaurants in uw omgeving. Wellicht relevant: ZVW.

Informatie

 • Provincie: Friesland
 • Gemeente: Dongeradeel
 • Netnummer: 0519 (+31519)
 • Hoofdpostcode: 9101
 • Populaire wijk: Dokkum

Lekkere maaltijden

 • Bami, quorn, satésaus
 • Penne pesto, kip, groene groenten
 • Gehaktschijf met appelcompote
 • Verse rauwkostsalade
 • Kippenbout in jus

Proef zelf voordelige enkele maaltijden

Profiteer van een van de proefpakket aanbiedingen


Benodigde tijd: 10 minuten.

Een maaltijdvoorziening aanvragen

 1. Unieke zorgvraag opstellen

  Aan welke type zorg heeft u behoefte? Spreken we over tijdelijke ondersteuning zoals een maaltijd opwarmen? Of spreken we over meer intensieve ondersteuning als hulp bij het eten?

 2. Een subsidie regelen

  Is het bekend om welk type zorg het gaat? Check welke types zorg tot de opties behoren. Check WMO, zorg vanuit de zorgverzekering of WLZ. Bekijk ook wat de gemeente Dongeradeel faciliteert m.b.t. subsidie voor maaltijden aan huis (www.dongeradeel.nl) binnen de maaltijdvoorziening.

 3. Een aanbieder selecteren

  Check de maaltijdservices in Dongeradeel voor ouderen en ga uw voorkeur bepalen. Bekijk grondig de manier waarop u kunt bestellen en betalen en beschikbare diëten. U kunt uitzoeken of er een proefpakket wordt aangeboden bij de maaltijdhulp.

 4. De bezorgmaaltijd opwarmen

  Uw maaltijden worden aan huis bezorgd, steeds vaker door een lokale bezorger, op een vast moment. De maaltijd klaarmaken is gemakkelijk in de magnetron, oven of in de pan. Maak wat gaatjes in de folie, stel de magnetron in op 500 – 600 watt en zet hem op ongeveer 6 – 8 minuten. Start met genieten!

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke verschillende gerechten zijn er?

In de basis zijn er 3 keuzes: vriesvers, koelvers en tafeltje dekje (warme maaltijden). Het voordeel van koelvers is super verse leveringen, het nadeel is dat het maar een paar dagen houdbaar is. Een diepvriesmaaltijd kan je wel een half jaar bewaren, maar beperkt vers en verantwoord. Tafeltje dekje is makkelijk in situaties waarbij een maaltijd opwarmen niet meer kan.

Zijn maaltijden voor ouderen duur?

Dit hangt sterk af van de gekozen opties. Vriesverse maaltijden bieden sommige aanbieders aan voor €4,60. Voedzame koelverse maaltijden kunt u al aanvragen voor €6,10. Een eigen warme maaltijd aan huis voor ouderen in Dongeradeel is beschikbaar vanaf €7,40. Normaliter zijn de bezorgkosten daarbij inbegrepen.

Kan ik maaltijden voor mijn ouders aanvragen?

Interesse in een maaltijdhulp voor (een van uw) ouders? Een maaltijdservice zorgt voor meer vrijheid. Probeer het uit met proefpakketten. U kunt deze snel en eenvoudig online aanvragen. Een ouderen-maaltijdservice zal via de telefoon uw vader en/of moeder contacteren voor nadere toelichting. Samen wordt een bezorgafspraak gemaakt, de lokale bezorger bezorgt alles netjes tot in de keuken en legt alles netjes uit.

Is er ook een tijdelijke maaltijdservice na ziekenhuisopname?

Heeft u een operatie achter de rug, en wilt u slechts tijdelijk bezorgmaaltijden thuis ontvangen? Iedereen kan ook sporadisch kant-en-klaar maaltijden bezorgd krijgen. Men bestelt altijd zelf de gerechten (telefonisch, met de bestellijst en online). Zelf de touwtjes in handen houden (geen contract).


Dieetmaaltijden aan huis laten bezorgen in december 2022

Eten aan huis bezorgen in Dongeradeel heeft veel voordelen. Voor mensen die zelf de boodschappen doen en koken faciliteert dit meer tijd en structuur. Voor bejaarden die niet meer naar de winkel kunnen is het vrijwel onmisbaar. Het gaat om gezonde maaltijden aan huis die ervoor bedoeld zijn dat hulpbehoevenden voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen. Met name de dagverse maaltijden met verse seizoensgroenten. Ook zijn de koelverse- en diepvriesgerechten steeds beter. Tegenwoordig met veel groenten, belangrijke voedingsstoffen (B12) en weinig conserveringsmiddelen. Het opwarmen van deze voedzame maaltijden is een fluitje van een cent middels de magnetron, waar en wanneer u dat wil. Kant en klaar maaltijden Dongeradeel: “bezorgen verschaft goede ondersteuning in postcodegebied 9100, 9101, 9102, 9103”. Ga door naar: Boodschappenhulp.

Diëten en de maaltijdvooziening
Maaltijddiensten willen graag service verlenen op uw diëten en allergieën. gemalen, glutenvrij, zoutarm, lactosevrij of wellicht koolhydraatarm, eiwitrijk, vloeibaar, vegetarisch: er kan meer dan u denkt.

 1. Zoutarm: voedsel met nooit meer dan < 0,3 gram zout (of 0,12 gram natrium) per 100 gram eten.
 2. Glutenvrij: wordt geadviseerd in het geval van glutensensitiviteit (coeliakie).
 3. Lactosevrij: voor maaltijden zonder melkproducten / zuivel.
 4. Vegetarisch: geen vlees en vis, maar met gezonde plantaardige varianten.
 5. Gemalen/vloeibaar: als slikken en kauwen lastige situaties veroorzaakt.

Wilt u zelf gezonde maaltijden eten?

Probeer dan extra voordelig een maaltijdservice uit!Alle plaatsen in deze gemeente