Maaltijdvoorziening Leeuwarden

Warme kant en klaar maaltijden bij tafeltje dekje Leeuwarden

BEKIJK PROEFPAKKET AANBIEDINGEN

De maaltijdvoorziening in Leeuwarden biedt uitkomst voor alle mensen die mede door ouderdom of beperking niet meer zelf een avondmaal klaar kunnen maken. In de gemeente Leeuwarden zijn er veel maaltijdvoorzieningen voor bejaarden. Bijvoorbeeld de grote landelijke aanbieders als Apetito, of zorghuizen en restaurants die warme maaltijden voor ouderen aan huis bezorgen. Met zulke diensten heeft men de beschikking over verantwoorde menu’s als Halskarbonade met mosterdjus en rode bieten, gekookte aardappelen of Kip Cordon Bleu, bloemkool, broccoli, aardappelen. Op dit portaal vindt men de verschillende services en praktische informatie omtrent subsidie voor maaltijden aan huis.
ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Regio-code058 (+3158)
Postcode8911
Kosten (indicatie)v.a. €5,23
Maaltijd tipDraadjesvlees in jus

Aanbiedingen Assortiment Proefpakket Bestellen
uitgekookt-maaltijdservice
25 maaltijden
Elke week nieuw menu
4 maaltijden voor €25,00 Bestellen
vers-aan-tafel-maaltijdservice
170+ maaltijden 6 maaltijden voor €32,50 Bestellen
Advertentie: beschikbare proefpakketen mei 2024

Subsidie op maaltijden aan huis in Leeuwarden

Een gebalanceerd eetpatroon is noodzakelijk voor uw gezonde leefstijl. Een voedzame maaltijd met voldoende vitaminen moet dan ook het streven zijn. Kan naar de supermarkt gaan en uw potje klaarmaken niet zelfstandig gezien uw het feit dat u een jaartje ouder wordt? En beschikt u over onvoldoende geld? Als antwoord daarop onderscheiden we prima maaltijdregelingen en subsidies. Dit houdt in: maaltijden laten bezorgen tegen een speciaal tarief, met korting eten in een wijkrestaurant, of hulp via zorghuizen. Hoe maak ik hier aanspraak op? U kunt een beroep doen op speciale zorgwetten en subsidies voor maaltijden. Op deze pagina benaderen we de meest toegepaste wetten: WMO, ZVW en WLZ, en eigen mantelzorg. Wellicht is er ook speciale bijzondere bijstand binnen de gemeente Leeuwarden.

WMO 2024

De WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) wordt geregeld door de gemeente Leeuwarden. Speciaal voor senioren die moeite hebben met het zelfstandig thuis wonen en als assistentie bij mantelzorg.

 • Iemand die naar de supermarkt gaat
 • Korting op een maaltijdservice
 • Aanvraag via gemeente

WLZ

Deze wet langdurige zorg is bedoeld voor bejaarden die permanent zorg en/of toezicht nodig hebben (centrum indicatiestelling zorg). Denk hierbij aan: ouderen met dementie en bewoners met fysieke ongemakken. Ook relevant bij een hulpvraag rondom de maaltijd (bijv. opwarmen van de maaltijd).

 • Hulp bij opwarmen gerechten
 • Toezicht bij het eten
 • Aanvraag via CIZ

ZVW

Kan uw gezondheid snel veranderen, en ontvangt u al veel zorg? Misschien wordt hulp bij eten en drinken georganiseerd door de zorgverzekering. In de regel gebeurt dit in de vorm van thuiszorg (wijkverpleging).

 • Een maaltijd bereiden
 • Een herinnering dat u moet eten
 • Meer info via zorgverzekeraar

Mantelzorg

Mantelzorg is langdurige en intensieve zorg voor een hulpbehoevende. Gelukkigkan familie helpen met boodschappen kopen of een maaltijd opwarmen. In Leeuwarden kan u soms aankloppen bij vrijwilligers die voor u klaar staan.

 • Ondersteuning uit familie/vriendenkring
 • Kan thuiszorg ontlasten
 • Bezoek ook eens zorgvoorbeter.nl

Probeer direct een proefpakket uit

Een lekker en gezond proefpakket met 3 + 1 gratis maaltijd


zoek maaltijdservice

Warme maaltijdservice Leeuwarden vergelijken

Heeft u behoefte aan een warme maaltijdvoorziening in Leeuwarden? In de buurt van uw postcode onderscheiden we diverse bezorgservices en vrijwilligersorganisaties die warme maaltijden aan huis bezorgen voor ouderen en beperkten. U kunt denken aan gerechten als Zalmfilet met bos-uitjessaus, sperziebonen en aardappelpuree of Chicken Lunges. Wij onderscheiden instellingen die gericht zijn op vriesverse gerechten & koelverse maaltijden die u kunt opwarmen middels magnetron of oven, en aanbieders die het eten warm brengen.

 • Is een maaltijd opwarmen geen probleem? Probeer dan eerst eens diepvriesgerechten of koelverse maaltijden. Deze kunt u opwarmen als het u treft. Zo houdt u maximale vrijheid.
 • Lukt het eten opwarmen niet, en heeft u niet iemand die hierbij een rol kan spelen? Dan bent u beter af met tafeltje dekje. Het menu wordt warm geleverd, u kunt direct eten.
 • Onderstaand bekijkt u een overzicht met bekende landelijke organisaties aangevuld met lokale leveranciers, buurtrestaurants en/of zorginstellingen waar u mogelijk terecht kunt.
Landelijke aanbieders Assortiment Vanafprijs Meer info
uitgekookt-maaltijdservice
 • 25 Koelverse maaltijden
 • Verse bijgerechten
 • 100% verse ingrediënten
Vanaf €6,79 Meer over Uitgekookt
vers-aan-tafel-maaltijdservice
 • Meer dan 170 vriesverse maaltijden
 • Speciale dieetmaaltijden
 • Veilig en snel bestellen
Vanaf €5,99 Meer over Vers aan Tafel
apetito-maaltijdservice
 • 130 Diepvriesmaaltijden
 • Inclusief soepen en toetjes
 • Warme gerechten
Vanaf €6,45 Meer over Apetito
maaltijdservice-nl-koelvers
 • 75 Koelvers
 • Ruim aanbod dieetmaaltijden
 • Scherp geprijsde maaltijdboxen
Vanaf €4,50 Meer over Maaltijdservice.nl
mealhero
 • Meer dan 100 vriesverse maaltijden
 • Speciale stomer
 • Verschillende leverdagen
Vanaf €6,49 Meer over Mealhero

Schema met lokale bedrijven, wijkrestaurants en/of zorginstellingen

NaamAdresPostcodePlaats
Smakelijk KookserviceOude Oosterstraat 148911 LDLeeuwarden
Palet – Nij StatelânNijlan 259036 JLMenaam
BuurtzorgEmmakade 598921 AGLeeuwarden
Thuiszorg Het Friese LandPostbus 4178901 BELeeuwarden
Restaurant De ReisDorpsstraat 588896 JGHoorn
Zorggroep – Nij Friesma HiemOostergoostraat 52-549001 CMGrou
Palet – VrijheidswijkCanadezenlaan 212-2148923 ABLeeuwarden
Palet – DrenningahofHearewei 839035 EKDronryp
BuurtzorgOedsmawei 18a9001 ZJGrou
ComfortzorgNijlânsdyk 738931 EPLeeuwarden
Wilt u een nieuwe service toevoegen of aan laten passen? Informeer dan bij onze medewerkers.

Senioren eetpunten en tafeltje dekje in Leeuwarden

Verscheidene woonzorgcentra in de omgeving van Leeuwarden bezorgen maaltijden (tafeltje dekje) en bieden een apart buurtrestaurant voor senioren. Deze wijkrestaurants hebben een aanbod gezonde maaltijden zoals Grootmoeders kippannetje, met weinig winstmarge. Op deze plek is er ook ruimte voor ontmoeting. Zo nu en dan bieden ze ook de optie de menu’s te laten bezorgen. Op de URL www.leeuwarden.nl bekijkt u aanvullende info over de aanwezige seniorenrestaurants. Wellicht relevant: Proefpakket.

Gegevens

 • Provincie: Friesland
 • Gemeente: Leeuwarden
 • Regionummer: 058 (+3158)
 • Postcodegebied: 8911
 • Wijk: Binnenstad

Maaltijd suggesties

 • Zalmfilet in saus
 • Hamlapje in jus
 • Gehakt in kappertjessaus
 • Nasi kip saté
 • Indisch gehaktbrood

Proef zelf voordelige enkele maaltijden

Profiteer van een van de proefpakket aanbiedingen


Benodigde tijd: 10 minuten

Een maaltijdvoorziening aanvragen

 1. Specificeer zorgvraag

  Aan welke type zorg heeft u behoefte? Spreken we over kortstondige ondersteuning zoals het bezorgen van maaltijden? Of hebben we het over permanente ondersteuning als hulp bij het eten?

 2. Subsidie aanvragen

  Is het bekend om welk type zorg het gaat? Zoek uit welke zorgvormen tot de opties behoren. Informeer over Zorg vanuit de zorgverzekering, WMO of WLZ. Lees u ook in over wat uw gemeente Leeuwarden kan betekenen met betrekking tot subsidies voor maaltijden aan huis (www.leeuwarden.nl) binnen de maaltijdvoorziening.

 3. Een maaltijdservice bepalen

  Onderzoek de maaltijdservices in Leeuwarden voor ouderen en bepaal uw voorkeur. Analyseer punten als de manier waarop u kunt bestellen en betalen en het wisselende aanbod. Vraag of een proefpakket bestellen wordt aangeboden bij de maaltijdhulp.

 4. Het opwarmen van de maaltijd

  De maaltijden zullen thuis gebracht worden, in de regel door een lokale bezorger, op een vast moment. Het verwarmen van de thuismaaltijd kan moeiteloos in de magnetron of oven. Prik gaatjes in de folie, kies voor een stand tussen de 500-600 watt en verhit de maaltijd in tussen de 6 en 8 minuten. Bon appetit!

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het totale aanbod?

In beginsel spreken we over drie alternatieven: koelvers, tafeltje dekje (warme maaltijden) en vriesvers. De meerwaarde van koelvers is dagverse bereiding, het minpunt is een beperkte houdbaarheid. Vriesvers is langer houdbaar, echter beperkt fris en verantwoord. Tafeltje dekje is makkelijk wanneer een seniorenmaaltijd zelf opwarmen geen optie is.

Wat kosten maaltijden voor ouderen aan huis?

De prijs per maaltijd heeft vooral te maken met het soort gerecht. Diepvriesmaaltijden vindt u al vanaf €3,50. Dagverse/koelverse maaltijden koopt u voor circa €6,10. Zo’n warme maaltijd aan huis voor ouderen in Leeuwarden bieden sommige aanbieders aan voor €7,60. In de regel is dit bedrag inclusief bezorging.

Hoe bestel ik voor mijn ouders een verse maaltijd?

Zoekt u een maaltijdhulp voor uw (beide) ouders? Een maaltijdservice kan de oplossing zijn. Probeer het uit met het proefpakket. U kunt deze snel en eenvoudig online aanvragen. De maaltijdservice contacteert uw vader en/of moeder voor nadere toelichting. Er wordt een bezorgafspraak gemaakt, de lokale chauffeur bezorgt het proefpakket aan huis en neemt de laatste zaken door.

Herstellende van een operatie (kortdurige service)?

Verwacht u binnenkort thuis te komen uit het ziekenhuis, en wenst u gedurende een paar weken/maanden seniorenmaaltijden thuis krijgen? U kunt voor een kortstondige periode kant-en-klaar maaltijden laten bezorgen. Men selecteert wekelijks zelfstandig de maaltijden (met de bestellijst, telefonisch en online). Zelf de touwtjes in handen houden (zonder afnameverplichting).


Dieetmaaltijden aan huis in mei 2024

Eten aan huis bezorgen in Leeuwarden heeft veel voordelen. Voor cliënten die zelfstandig kunnen koken faciliteert dit ongebondenheid en autonomie. Voor inwoners die geen boodschappen kunnen doen en niet zelf kunnen koken is het meer een noodzaak. We spreken ook wel over gezonde maaltijden aan huis die ervoor bedoeld zijn dat mensen fit en vitaal blijven. In het bijzonder de dagverse maaltijden met verse seizoensgroenten. Evenzeer zijn de diepvries- en koelverse maaltijden steeds beter. Ze bevatten steeds meer groenten, mineralen (B12) en vrijwel zonder vet en zout. Het verwarmen van deze de lekkerste maaltijden kan eenvoudig in de oven of magnetron, op een moment dat het u schikt. Kant en klaar maaltijden Leeuwarden: “bezorgen resulteert in veel autonomie in postcodegebied 8900, 8901, 8902, 8903, 8911, 8912, 8913, 8914, 8915, 8916, 8917, 8918, 8919, 8921, 8922, 8923, 8924, 8925, 8926, 8927, 8931, 8932, 8933, 8934, 8935, 8936, 8937, 8938, 8939, 8941”. Bekijk ook info over Thuiszorg.

Diëten en de maaltijdvooziening
Maaltijddiensten wisselen hun aanbod wekelijks voor uiteenlopende diëten. glutenvrij, natriumarm, gemalen, zoutarm of veganistisch, vegetarisch, eiwitrijk, vloeibaar: er is steeds meer mogelijk.

 1. Zoutarm: eten met zo’n 0,3 gram zout per 100 gram.
 2. Glutenvrij: is geschikte voor een gluten- of tarwevrij dieet (coeliakie).
 3. Lactosevrij: menu’s zonder lactose (koemelk).
 4. Vegetarisch: vrij van vis en vlees, maar met vleesvervangers vol ijzer, B12 en zink.
 5. Gemalen/vloeibaar: als slikken & kauwen voor problemen zorgt.

Wilt u zelf gezonde maaltijden eten?

Probeer dan extra voordelig een maaltijdservice uit!Alle plaatsen in deze gemeente