Maaltijden opwarmen met een inductie kookplaat

Heb je een kookplaat die gebruik maakt van inductie verhitting? Dan heb je speciale inductie pannen nodig. In dit artikel vertellen we meer over koken op inductie. Je kunt kant en klaar maaltijden verwarmen in de oven, magnetron of middels het fornuis. Ook al wordt die niet aangeraden kan het voor sommige mensen toch een uitkomst bieden.

Koken met inductie pannen

Een inductiekookplaat maakt gebruik van een speciale manier van verwarmen volgens het principe van inductieverhitting. Deze manier van verhitting kent een oorsprong in de industrie, waar het gebruikt wordt om producten te smeden of te solderen. Inductieverhitting ontstaat door elektrische stroom te geleiden door een geleidend voorwerp. In een inductiekookplaat zijn elektrische spoelen geplaatst die onder de pan een magnetisch veld genereren. Hierdoor gaat er een ‘elektrische stroom’ onder de pan lopen die door de weerstand voor verhitting zorgt. Je kunt hiermee heel gecontroleerd een kant en klaar maaltijd opwarmen.

De bodem van de pan

Het is nodig speciale inductie pannen te gebruiken omdat deze pannen een bodem hebben die magnetisch zijn. Hierdoor wordt de bodem van de pan verwarmt en blijft de kookplaat zelf koel. Wel zal de kookplaat warm worden door de hitte die de pan afgeeft. Het voordeel van het koken op inductie is dat er weinig warmte verloren gaat, doordat de pan warm wordt en niet de warmtebron. Dit is anders dan bijvoorbeeld koken op gas, waar de vlam voor de hitte zorgt. Aan de andere kant kost inductie-koken veel energie. Ideal dus om snel een diepvriesmaaltijd te ontdooien.

Inductie is veilig voor ouderen

Doordat de kookplaat zelf geen hitte afgeeft, staat inductie bekend als veilig. Bij verwijdering van de pan koelt de kookplaat snel af. De meeste inductie kookplaten schakelen vanzelf uit als er geen pan op de plaat staat, door te meten of er voldoende energie wordt opgenomen. Als dat niet zo is, wordt er ook niets verhit. Inductie pannen zijn in principe niet duurder dan gewone pannen. Inductie pannen kunnen ook gebruikt worden op andere warmtebronnen, maar zijn hierna niet meer geschikt om te fungeren als inductie pan. Een inductie pan die eenmaal op gas is gebruikt, zal niet meer op inductie gebruikt kunnen worden.