Waarom is visolie gezond?

Bij het woord visolie lopen je de rillingen waarschijnlijk meteen over de rug en proef je weer die gruwelijke smaak van levertraan die je ouders vroeger iedere dag met moeite in je keel goten. Lekker was het inderdaad zeker niet, maar aangezien levertraan een zeer hoog gehalte aan Omega 3- vetzuren bevat, werd gedacht dat het heel gezond was.

Vetzuren
Deze vetzuren hebben onder andere positieve effecten op het cholesterolgehalte, hersenstofwisseling en de huid en zijn inderdaad erg gezond, mits ze op de juiste manier worden ingenomen. Door de grote hoeveelheid vitamine A en D in levertraan bestaat de kans op vergiftiging, waardoor dit geen verantwoorde omega 3- bron is.

Visolie als aanvulling
Door het eten van voldoende lijnzaad, walnoten, groene bladgroentes, wild vlees en wilde vis (zoals je die ook in koelverse maaltijden vindt) zouden mensen in principe voldoende omega 3- vetzuren binnenkrijgen. Helaas is vis geen groot onderdeel meer van ons Westerse dieet. Bovendien zijn onze zeeën en oceanen dermate vervuild dat een zeer regelmatige visconsumptie niet eens is aan te raden.

Dagelijkse inname visolie?
Een gezondere manier om voldoende omega 3- vetzuren binnen te krijgen is door een dagelijkse inname van visolie. Visolie wordt vooral gehaald uit makreel, zalm, haring, tonijn, sardines en ansjovis. Ook interessant om te weten is dat deze vissen de olie niet zelf produceren, maar dat het uit hun algenconsumptie komt, die wel omega 3-vetzuren aanmaken.

Wat zijn omega-6 vetzuren?
Naast de omega 3- vetzuren zijn ook de omega 6- vetzuren belangrijk voor het functioneren van het lichaam. In tegenstelling tot omega 3- vetzuren komen de omega 6- vetzuren wel in grote hoeveelheden in ons Westerse dieet voor. Ze zijn vooral te vinden in plantaardige oliën, zoals arachideolie, zonnebloemolie en teunisbloemolie. Alleen al door het eten van snacks die gefrituurd zijn in zonnebloemolie krijg je omega 6- vetzuren binnen. Met z’n allen naar de snackbar dus? Helaas niet, ook hier zijn betere opties. Bovendien bevordert een te grote inname van omega 6- vetzuren ontstekingen en remt het de werking van insuline. Zie ook ons overzicht met gezonde dieetmaaltijden.

Combineren van omega 3 en omega 6
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een juiste balans tussen omega 3 en omega 6- vetzuren erg belangrijk is, vooral voor de gezondheid van hart- en bloedvaten. Onderzoekers gaan uit van een ideale verhouding omega 6 – omega 3 tussen de 3:1 en 5:1. Door onze huidige voeding krijgen we in verhouding veel te veel omega 6 binnen. Een hogere inname van omega 3 en een lagere van omega 6 zou daarom ideaal zijn. Dagelijkse inname van visolie kan hierbij helpen.

De voordelen van van inname van visolie

Frequente inname van visolie heeft veel voordelen. Het versterkt je hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hartklachten vermindert. Het verlaagt je cholesterolgehalte en het heeft een positief effect op je hersenstofwisseling, waardoor je dingen beter kunt onthouden en je je beter kunt concentreren. Bovendien versterkt het je nagels en zuivert het je huid. Daarbij stimuleert visolie ook de stofwisseling, waardoor de verbranding sneller gaat en je meer energie krijgt.

Soorten visolie
Er bestaan verschillende soorten visolie, waaronder ook visolie met een gezonde omega 3- omega 6- verhouding. Er zit ook een groot verschil in de zuiverheid van de visolie, niet alle fabrikanten halen alle toxische elementen eruit.

Disclaimer
Visolie is een voedingssupplement, het is geen vervanging van bepaalde voedingselementen! Gebruik visolie daarom altijd als extra toevoeging naast je gezonde voeding die vooral bestaat uit vette vis, groene bladgroenten, broccoli, eieren, (wal)noten, avocado’s, pitten en zaden. Slik je medicijnen of ben je allergisch voor bepaalde bestanddelen, overleg dan altijd eerst met je huisarts of het voor jou veilig is om visolie te gebruiken.