Zelf maken: Wintersoep met kabeljauw en spruitjes

De winter is weer in aantocht. Dat is een belangrijke tijd om extra aandacht aan de weerstand te besteden. In deze blog vindt u zo’n gezond recept wat u eenvoudig zelf kunt maken: een wintersoep met kabeljauw en spruitjes

Waarom is kabeljauw gezond?
Vooral vette vissoorten als paling, zalm, makreel, forel, haring en ansjovis zijn erg gezond omdat ze een hoge concentratie aan gezonde vetzuren bevatten. Gezonde omega- 3 vetzuren hebben vooral een positieve invloed op hart- en vaatziekten, maar ook aderverkalking, en hoge bloeddruk. Magere vissoorten waaronder naast kabeljauw ook tong, snoekbaars, baars, geep, koolvis, tilapia, schelvis en wijting. bevatten minder gezonde omega-vetzuren maar zijn niettemin lekker én gezond en zorgen voor de noodzakelijke afwisseling in je eetpatroon. Kabeljauw bevat als magere vis minder gezonde omega-vetzuren maar past in een gezond, evenwichtig en gevarieerde voeding

Waarom zijn spruitjes zo gezond?
Spruiten zijn een typische wintergroenten, minder geliefd maar daarom zeker niet minder gezond. Spruiten zijn vooral calorie- arm en barsten van de gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en onmisbare voedingsvezels voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Spruitjes barsten van de vitamine C, en bevatten zelfs meer van deze sterke antioxidant dan de zo geprezen sinaasappel. Honderd gram spruiten is goed voor amper 38 calorieën, en weinig of geen vet of cholesterol, maar des te meer voedingsvezels

Gezonde voedingsvezels in spruiten

Vitaminen: in spruiten vind je vooral vitamine A, B1, B2, B6 en B11,
Mineralen: spruiten zijn rijk aan calcium, fosfor, ijzer en zink.

Spruiten zijn doeltreffend: tegen hart- en vaatziekten, bij infecties en hoge bloeddruk en zorgen voor een betere weerstand
Koken: om maximaal van alle gezonde voedingsstoffen in spruiten te profiteren, kook je deze groente nooit langer dan tien minuten.
Bittere smaak: spruiten smaken vrij bitter, dat is anders wanneer het kwik enkele nachten onder nul graden is geweest. Hou je niet zoveel van de typische smaak van spruitjes? Dan kan je die voorkomen door de na het blancheren in te vriezen.

Een heerlijke en verwarmende wintersoep met spruitjes en kabeljauwfilet

Wat heb je nodig?

  • kabeljauwfilet (500 gram)
  • visfumet / visbouillon
  • sjalotjes
  • knoflook
  • wordelen
  • raapjes
  • prei
  • bleekselderij
  • spruitjes
  • room
  • boter, peper en zout

Bereiding:

Snijd de sjalot fijn en stoof ze samen met de knoflook rustig met een klontje boter in een pan. Voeg 10 deciliter visfumet toe en 25 cl pils. In dit mengsel laat je de in julienne gesneden groente gaar worden. Snij de kabeljauw in stukjes en kook spruitjes gaar. Mix het geheel tot een soep. Laat de soep rustig opkoken en voeg tenslotte de kabeljauw toe. Voeg 1 minuut voor het einde van de gaartijd nog de julienne aan toe tegelijk met de room. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Tip: bekijk eens het aanbod van leveranciers als Uitgekookt, Vers aan Tafel en Mealhero. Regelmatig vindt u hier ook lekkere en gezonde soepen die u alleen nog maar hoeft op te warmen.