Belangrijke vitamine A en vitamine B

In dit artikel hebben we kort een aantal belangrijke voedingsstoffen behandeld die vallen onder de noemers vitamine A en B. Je leest kort wat het precies inhoudt, hoe het wordt opgeslagen in het lichaam en waar je het voor nodig hebt. Een tekort aan deze bouwstoffen kun je compenseren door voldoende gezonde maaltijden te eten of voedingssupplementen te gebruiken. Vraag bij de maaltijdservice eens naar de mogelijkheden voor gezonde gerechten.

Vitamine A
Vitamine A is een vet oplosbare vitamine en wordt ook wel Retinol genoemd. In het lichaam kan het aangemaakt worden uit carotenen. De belangrijkste hiervan is bѐta-caroteen wat provitamine A genoemd wordt. Vitamine A wordt opgeslagen in de lever. Zowel een tekort als een overschot aan Vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vitamine B1
Vitamine B1, ook wel Thiamine genoemd, is de eerste uit het vitamine B complex. Net als alle andere B vitamines is het oplosbaar in water. Daarnaast is vitamine B1 gevoeling voor verhitting en zonlicht. Boven de 100 graden gaat vitamine B1 10-20% verloren.

Vitamine B2
Vitamine B2, oftewel Riboflavine, is de tweede vitamine uit het vitamine B complex. Vitamine B2 kan wel tegen verhitting, maar slecht tegen zonlicht. Vandaar dat melk tegenwoordig in pakken zit en niet meer in flessen. In de voedingsmiddelenindustrie wordt vitamine B2 ook wel als gele kleurstof gebruikt.

Vitamine B3
Vitamine B3, oftewel Niacine, bestaat in twee vormen: nicotinezuur en nicotinamide. In het lichaam kan vitamine B3 gemaakt worden van het aminozuur tryptofaan, een bestanddeel van eiwitten. Ook vitamine B3 is een wateroplosbare vitamine; gebruik daarom weinig water bij het koken van groenten. Vitamine B3 kan wel vrij goed tegen verhitting. Zowel een tekort aan vitamine B3 als een teveel aan vitamine B3 kan gevolgen hebben voor de gezondheid.

Vitamine B5
Vitamine B5 wordt ook wel Pantotheenzuur genoemd. Het is een wateroplosbare vitamine, net als alle andere B vitamines. Gebruik daarom weinig water bij het koken van groenten en andere voedingsmiddelen. Bij verwerkingsprocessen in de voedingsmiddelenindustrie, zoals invriezen en inblikken gaat vitamine B5 snel verloren. Vanwege het waterbindende gedrag wordt het ook wel aan shampoo toegevoegd om uitdroging te voorkomen en het haar meer volume te geven.

Vitamine B6
Vitamine B6 wordt ook wel Pyridoxine genoemd en komt in drie vormen voor: pyridoxine, pyridoxal en pyridoxamine. In tegenstelling tot de andere wateroplosbare vitamines, wordt vitamine B6 opgeslagen in het spierweefsel. Vitamine B6 kan slecht tegen verhitting. Alcohol en bepaalde medicijnen breken vitamine B6 af, waardoor er bij veelvuldig gebruik een tekort aan vitamine B6 kan ontstaan.

Vitamine B8
Vitamine B8 wordt ook wel Vitamine H of Biotine genoemd. Vitamine B8 kan redelijk goed tegen verhitting, maar niet tegen zonlicht. Veel cosmeticaproducten bevatten vitamine B8, omdat het de huid, haar en nagels zou versterken. Dit is alleen niet bewezen. Vitamine B8 heb je maar in hele kleine hoeveelheden (microgrammen) nodig. Je kunt bij het voedingscentrum meer lezen over dit onderwerp. Zoek direct naar mogelijkheden in de provincies Noord-Brabant, Noord-Holland of plaatsen als Utrecht, Haarlem, Haarlemmermeer, Ede en Venlo.