Meer ouderen willen gezonder eten

Naast gezonde voedingsmiddelen hoort ook een gezond voedingspatroon bij gezond eten en een gezonde leefstijl. Maar wat houdt een gezond voedingspatroon nou precies is? Lees hier het artikel met de nodige informatie om erachter te komen of je een gezond voedingspatroon hebt of niet en hoe je een gezond voedingspatroon kan creëren. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen om gezond te eten en vraag jij je dan ook af: ‘Wat is gezond eten?’. Door gebruik te maken van een maaltijdservice haal je gezonde maaltijden in huis. Ook geschikt voor verschillende diëten.

Energiebalans
Energie wordt uitgedrukt in calorieën (kcal). In voeding zitten calorieën, dus voeding levert je energie. Deze energie gebruik je weer om te functioneren. Het principe van de energiebalans is niet moeilijk, maar het is goed om te weten hoe het werkt als je op je gewicht wil letten. Energie krijg je binnen uit voeding (eten en drinken) en wordt uitgedrukt in calorieën. Alle calorieën die je uit je voeding binnenkrijgt, vormen zo samen je energie-inname. De voedingsstoffen die energie leveren zijn koolhydraten (incl. alcohol), eiwitten en vetten. Deze voedingsstoffen leveren verschillende hoeveelheden calorieën. De calorieën die je uit je voeding binnenkrijgt, oftewel je energie-inname, heb je weer nodig om te functioneren. Je energieverbruik bestaat uit twee delen, namelijk de energie die je nodig hebt voor je basaal metabolisme en de energie voor je activiteiten.

Voedingsvezels
Voedingsvezels zijn bestanddelen van planten en komen dus voor in alle plantaardige producten, zoals groenten, fruit, vruchten, peulvruchten en granen. De meeste voedingsvezels zijn polysacchariden, dat zijn meervoudige suikers, zoals zetmeel. Verschillende voedingsvezels hiervan zijn: cellulose, hemicellulose, pectine en gum. Andere soorten voedingsvezels zijn: lignine, cutine en tannine. Voedingsvezels spelen een belangrijke rol in het spijsverteringskanaal. Het is daarom van belang om elke dag voldoende voedingsvezels binnen te krijgen. Bij een tekort kunnen er darmproblemen ontstaan. Voedingsvezels zijn bestanddelen van planten en zitten dus in alle plantaardige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, peulvruchten, noten en granen. Dit zijn voedingsmiddelen uit schijf 1 en 2 van de Schijf van 5. Dierlijke voedingsmiddelen zijn geen bronnen van voedingsvezels.

Cholesterol
Wil je weten wat gezonde cholesterol waarden zijn? Lees online over cholesterol en bekijk het overzicht voor de juiste cholesterol waarden voor meer informatie. Een te hoog cholesterolgehalte, voornamelijk van het LDL-cholesterol- ook wel het slechte cholesterol genoemd- kan voor een verhoogd risico op hart- en bloedvaten zorgen. Van groot belang voor je gezondheid dus dat je (LDL) cholesterolgehalte niet te hoog is.

Voeding bij stress
Stress is een mentale toestand, maar iedereen die wel eens stress ervaart, weet dat stress ook uitwerkingen op je lichaam heeft. De situatie die stress oplevert zorgt er vaak ook voor dat de regelmaat uit je dagelijkse leven verdwijnt. Gezonde regelmaat en gezonde voeding maken plaats voor een onregelmatigheid en een ongezond voedingspatroon. 
En dat terwijl gezonde voeding bij stress juist heel hard nodig is! ADH voedingsmiddelen zijn gebaseerd op de ADH voor voedingsstoffen (o.a. eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vezels). Naast de ADH voedingsmiddelen zijn er nog een aantal belangrijke regels die ook bij gezond eten horen. Hierbij let je niet zozeer op de voedingsmiddelen, maar meer op je eetpatroon. Zoek direct naar mogelijkheden in de provincies Drenthe, Flevoland of plaatsen als Amsterdam, Breda, Amersfoort, Leeuwarden en Westland.