Niet zout maar suiker de grootste vijand?

Suiker en zout. Beide zijn het smaakmakers, wit van kleur, korrelig en zitten ze in papieren zakken. Niet zo gek dat men soms per ongeluk zout in de koffie gooit, alhoewel de smaak natuurlijk totaal verschillend is. Toch hebben suiker en zout meer overeenkomsten: ze zijn allebei heel slecht voor de bloeddruk.

Te hoge zoutinname

De kans is groot dat je dat alleen nog maar wist van zout, maar wist je dat suiker eigenlijk zelfs nog slechter voor de bloeddruk is dan zout? Jarenlang werden mensen met een te hoge bloeddruk enkel geadviseerd de zoutinname te beperken, omdat een hoge bloeddruk erg gevaarlijk is voor de gezondheid. Je kunt hierdoor flauwvallen. Men had zich beter druk kunnen maken om de veel te hoge zoutinname van de bevolking, ongeacht hoge bloeddruk. Uit onderzoek blijkt dat ruim drie miljoen mensen over heel de wereld veel te veel zout binnenkrijgen jaarlijks. Toch is er een grotere vijand dan zout ontdekt: suiker.

Suiker is de boosdoener
Uit nieuw Amerikaans onderzoek onder 8.670 mensen blijkt dat niet zout, maar suiker ten grondslag ligt aan te hoge bloeddruk. De bloeddruk en het ritme van het hart gaat omhoog na suikerinname. Een specifiek gedeelte van je hersenen wordt hierdoor getriggerd een signaal af te geven aan het hard om sneller en harder te pompen.

Advies aanpassen
Door deze onderzoeksresultaten zullen artsen hun advies aan patiënten aan moeten passen. Suiker is de grootste boosdoener, dus vooral mensen met een hoge bloeddruk moeten de suikerinname met grote mate minderen. Dat is lastig, want suiker zit in onnoemelijk veel producten verwerkt, maar het is niet onmogelijk. Je moet werken voor een goede gezondheid. Als mensen de frisdrank, snoepjes en koekjes laten staan scheelt dat al een slok op een borrel. Een verminderde suikerinname zal ook de kans op andere ziektes, zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes, verminderen. Je bent wat je eet.

Tip: zoutarme maaltijden met weinig suiker

Kant-en-klaar maaltijden voor ouderen zijn de afgelopen jaren flink verbeterd. Vroeger werd er veel zout en andere ongezonde toevoegingen aan de maaltijden toegevoegd. Tegenwoordig profiteren ouderen van gezonde koelverse maaltijden: gekookt met dagverse producten, direct teruggekoeld en verpakt. Het voordeel voor u is een gezonde, verse en ontzettend lekkere maaltijd die allleen nog maar even in de magnetron hoeft. 

Populaire aanbieders: