Wet maatschappelijke ondersteuning

BEKIJK PROEFPAKKET AANBIEDINGEN

Wordt koken lastig voor u? Of eet u liever samen met anderen? Ga dan eten in een speciaal aangewezen lokaal restaurant in uw buurt die afspraken met de gemeente heeft gemaakt. U kunt daar elke dag terecht voor een betaalbare, lekkere maaltijd. Bel een dag van tevoren dat u wilt komen. In sommige gemeenten zijn unieke seniorenrestaurants of ouderen-maaltijd faciliteiten ingericht. Kunt u het huis niet uit? U kunt uw maaltijd thuisbezorgd krijgen via het Wmo-loket. Dit is mogelijk vanaf eenmaal per week tot dagelijks. Via de WMO van uw gemeente kunt u meer informatie verkrijgen. Ook via de thuiszorg kunt u soms een maaltijdservice aanvragen waarbij kan worden gekozen voor diepvriesmaaltijden, dagverse (of verse) maaltijden.

Aanbiedingen Assortiment Proefpakket Bestellen
uitgekookt-maaltijdservice
25 maaltijden
Elke week nieuw menu
4 maaltijden voor €25,00 Bestellen
vers-aan-tafel-maaltijdservice
170+ maaltijden 6 maaltijden voor €32,50 Bestellen
Advertentie: beschikbare proefpakketen april 2024

Wat is de WMO voor maaltijdservice?

WMO betekent; ‘Wet maatschappelijke ondersteuning’. Deze wet zorgt ervoor dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en kan meedoen in de samenleving. Voor sommigen geldt dat zij hiervoor extra hulp nodig hebben. Daarom kan iedere inwoner van Nederland die hulp nodig heeft een beroep doen op de Wmo van zijn/ haar gemeente. Bij het Wmo-loket kunt u terecht voor vragen over wonen, welzijn en zorg. Het loket is er voor mensen van alle leeftijden. Het Wmo-loket denkt met u mee en biedt geschikte informatie om het leven iets makkelijker te maken. In het geval van voeding gaat het WMO over koken, boodschappen doen en lichamelijk welzijn.

Zelfstandig boodschappen doen?

Bent u slecht ter been, hebt u een ongeluk gehad of kunt u moeilijk het huis uit? Via uw gemeente kunt u hulp vragen bij uw boodschappen. Zij gaan op zoek naar een vrijwilliger of een stichting die u hierbij kan ondersteunen. Wilt u uw boodschappen laten bezorgen? U kunt uw boodschappen bij een supermarkt bestellen en laten bezorgen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de boodschappendienst van de Plus, Coop, Albert Heijn of Jumbo. Via internet kunt u daar uw boodschappen bestellen. Sommige filialen bieden ook aan om de boodschappen die u zelf in de winkel doet thuis af te leveren.

Gezond leven met voedzame maaltijden

Wilt u weten of u gezond eet of denkt u dat u te zwaar bent? Het voedingscentrum geeft informatie over gezond en veilig eten. Kijk op hun website of bel als u een dieetadvies wilt. U kunt hiervoor ook terecht bij de thuiszorg; zij verzorgen cursussen over eten en geven advies over voeding. Maakt u zich ernstig zorgen over uw gewicht? Maak dan een afspraak met een diëtist en leg het probleem voor. Een diëtist geeft advies over verstandig eten en afvallen en biedt doorgaan ook speciale cursussen aan. Goede voeding speelt daarbij een belangrijk rol. De maaltijdservice maaltijdvoorziening kan hierin ondersteuning bieden. Niet alleen genoeg en gezond eten is belangrijk, ook voldoende afwisseling en letten op dieet is een must (zoutarm, eiwitrijk, gemalen, glutenvrij of lactosevrij). Lukt zelf koken niet meer? Of hebt u daar niet elke dag zin in? Kijk dan bij maaltijdservice in uw gemeente.

Subsidie op maaltijden

Vanuit de maaltijdvoorziening voor ouderen (WMO / ZVW) is er een subsidie mogelijk voor maaltijden aan huis. Soms betaald de gemeente een deel van de maaltijden en wordt er een eigen bijdrage verwacht. Dit kan op twee manieren: u betaald zelf eerst alle kosten en declareert bij de gemeente. De gemeente betaald rechtstreeks aan de maaltijdvoorziening en u betaald een (vrijwillige) eigen bijdrage aan de overheid. Door de zorgverzekeringswet / wet maatschappelijke ondersteuning is er veel mogelijk op dit gebiedt. Het WMO-loket kan u antwoord geven op alle vragen rondom maaltijdservice vergoedingen en subsidies.

Hulp bij eten en drinken

Langer zelfstandig thuiswonen is iets wat bijna iedere oudere in Nederland wel wil. Soms kan dat echter niet meer. Als u niet zelf meer kunt koken, en tafeltje-dek-je niet meer haalbaar is bent u aangewezen op buren, familie of vrienden. Indien uw sociale kring klein is ontstaat er een complexe zorgvraag. Thuiszorg kan in sommige gevallen uitkomst bieden door warme maaltijden aan huis te faciliteren en deze met u te eten. Wanneer ook dat niet mogelijk is kan er gezocht worden naar een plaatsing in een zorghuis / verzorgingshuis of zorginstelling / verpleeghuis. Bekijk ook eens wat de mogelijkheden zijn rondom de Wet langdurige zorg (Wlz)