Wet langdurige zorg

BEKIJK PROEFPAKKET AANBIEDINGEN

Hulp bij eten en drinken kan soms geboden worden vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is het geval als u 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig heeft, of behoefte heeft aan permanent toezicht. De zorg vanuit de Wlz kan gaan over zorg in een instelling (denk aan een verpleeghuis of instelling voor gehandicapenzorg) of over zorg bij u thuis. Mogelijk is dit te combineren met thuiszorg en/of mantelzorg.

Wat is de Wet langdurige zorg? (Wlz)
De Wlz is er voor kwetsbare ouderen, gehandicapten en mensen met een aandoening van psychische aard. U kunt een aanvraag indienen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Deze organisatie beoordeelt de zorgvraag en kijkt of iemand in aanmerking komt voor hulp. Pas wanneer u behoefte heeft aan intensieve zorg en/of toezicht komt u in aanmerking voor zorg vanuit de Wlz. De wet is er zowel voor mensen die in een zorginstelling wonen, als mensen die nog thuis wonen.

Aanbiedingen Assortiment Proefpakket Bestellen
uitgekookt-maaltijdservice
25 maaltijden
Elke week nieuw menu
4 maaltijden voor €25,00 Bestellen
vers-aan-tafel-maaltijdservice
150+ maaltijden 6 maaltijden voor €29,99 Bestellen
Advertentie: beschikbare proefpakketen februari 2024

Welke zorg kan ik krijgen vanuit de Wlz?

De Wet langdurige zorg kan verschillende soorten hulp bieden als het gaat om eten en drinken. In de praktijk gaat het vaak om een van de volgende soorten zorg:

  • Het klaarmaken van een maaltijd
  • Het opwarmen van een maaltijd
  • Iemand die mee-eet en toezicht houdt bij het eten
  • Iemand die helpt met het toedienen van het eten
  • Iemand die toezicht houdt bij risico op verslikking

Welk eten en drinken kan ik krijgen vanuit de Wet langdurige zorg?

Deze wet is er eigenlijk voor al het “gebruikelijke” eten en drinken. Concreet betekent dat 3 maaltijden per dag, drinken, tussendoortjes, fruit, koffie, thee, enzovoort. Belangrijk daarbij is dat het eten en drinken moet voldoen aan de gangbare voedingseisen. Een bekend voorbeeld is de schijf van 5 van het Voedingscentrum. Is er sprake van een dieet zoals glutenintolerantie of zoutarm eten? Ook hier hoort de wet rekening mee te houden. Voor meer informatie zie ook de informatie van de Rijksoverheid over de Wlz.