Bijzondere bijstand

BEKIJK PROEFPAKKET AANBIEDINGEN

In sommige gevallen heeft u via uw gemeente recht op bijzonder bijstand. Dit is een speciale uitkering die u in staat stelt om extra en bijzondere kosten te betalen. Deze speciale vorm van bijstand wordt niet zomaar verstrekt. De gemeente kijkt namelijk eerst goed naar uw individuele omstandigheden en uw financiële situatie. Maar waar kijkt de gemeente precies naar? En welke vormen van bijzondere bijstand kan ik ontvangen voor maaltijden aan huis? Op deze pagina vindt u meer informatie.

Aanbiedingen Assortiment Proefpakket Bestellen
uitgekookt-maaltijdservice
25 maaltijden
Elke week nieuw menu
4 maaltijden voor €25,00 Bestellen
vers-aan-tafel-maaltijdservice
170+ maaltijden 6 maaltijden voor €32,50 Bestellen
Advertentie: beschikbare proefpakketen juli 2024

Wanneer ontvang ik bijzondere bijstand voor maaltijden?
Er zijn verschillende omstandigheden waarbij u recht heeft op bijzondere bijstand via de gemeente:

  • U woont in Nederland
  • U beschikt niet over voldoende inkomen of geld om de maaltijden zelf te betalen
  • U bent tenminste 18 jaar oud
  • De kosten van de maaltijden moeten aantoonbaar, onvoorzien en noodzakelijk zijn
  • Het gaat om een dringende behoefte aan extra bijstand
  • De kosten van de maaltijden kunnen niet via een andere zorgwet (bijv. WMO of zorgverzekerinsgwet) of subsidieregeling worden aangevraagd

Een maaltijdvoorziening via de bijzondere bijstand

Heeft u een laag inkomen en krijgt u plots te maken met hoge onverwachte kosten? In dat geval kunt u aankloppen bij de gemeente voor individuele bijzondere bijstand. Een dagelijkse voedzame en gezonde maaltijd is namelijk ontzettend belangrijk. Wanneer u de boodschappen niet kunt betalen en/of niet de financiële middelen hebt om een maaltijdvoorziening in te schakelen, dan kan de bijzondere bijstand bijspringen. Vraag na de mogelijkheden bij uw gemeente.

Let op: het is belangrijk dat u kunt aantonen wat de kosten zijn die u gaat maken. Bij sommige gemeenten is het zo dat zij geen kosten vergoeden die reeds gemaakt zijn. Maak vooraf dus een goede begroting van de geschatte kosten van maaltijden aan huis. Een vriesverse maaltijd is er al vanaf €4,50 per maaltijd. Dat zou neerkomen op €31,50 per week (€4,50 keer 7).