Glutenvrije maaltijden

BEKIJK PROEFPAKKET AANBIEDINGEN

Gluten is een eiwit dat normaal gesproken in de meeste graansoorten voorkomt. Deze graansoorten zijn onder andere tarwe, spelt, gerst en rogge. Gluttenallergie is eigenlijk een onjuiste benaming. Deze zogenaamde glutenallergie bestaat uit twee verschillende aandoeningen; Coeliakie is een auto-immuun ziekte. Het is een chronische darmaandoening waarbij gluten leiden tot een aantasting van het darmslijmvlies. Het lichaam maakt dan namelijk stofjes aan die gaan reageren op eigen cellen. Wanneer het darmslijmvlies is aangetast, wordt het veel lastiger om belangrijke voedingsstoffen op te nemen.Daarnaast is er nog glutensensiviteit. Mensen die gluten eten krijgen klachten. Over deze, erkende, aandoening is nog niet veel bekend.

Gluten zitten dus in allerlei gerechten. In broodproducten zoals brood, crackers, wafels en gebak. Daarnaast zitten ze ook in pastasoorten. Denk aan spaghetti, macaroni en pennen. Vergis je echter niet, dit zijn niet de enige producten waarin gluten zitten. In alle producten waarin bindmiddelen zijn gebruikt, kunnen gluten zitten. Denk aan voorverpakte maaltijden en voorgemaakt vlees. Kijk dus altijd op de verpakking!

Aanbiedingen Assortiment Proefpakket Bestellen
uitgekookt-maaltijdservice
25 maaltijden
Elke week nieuw menu
4 maaltijden voor €25,00 Bestellen
vers-aan-tafel-maaltijdservice
170+ maaltijden 6 maaltijden voor €32,50 Bestellen
Advertentie: beschikbare proefpakketen juni 2024

Symptomen en kenmerken van een glutenallergie

Denk je dat je coeliakie of glutensensiviteit hebt? Ga naar de huisarts. Coeliakie is aantoonbaar via een bloedonderzoek of een darmbiopt. Glutensensiviteit is lastiger aantoonbaar. Eerst wordt coeliakie uitgesloten. Daarna wordt met behulp van een diëtist een glutenvrij dieet gevolgd. In die periode worden de klachten vergeleken. Hieruit wordt dan een conclusie getrokken.

Problemen met digestie / Glutenallergie Constipatie
Constipatie, gasvorming en diarree kunnen wijzen op een glutenallergie.

Vermoeidheid
Bent u altijd vermoeid? Dat zou kunnen wijzen op een glutenallergie. Als dit vooral na het eten van gluten voorkomt, zou u de dokter een keer kunnen bezoeken.

Keratosis pilaris
Is u huid bij de haarzakjes wat dikker en soms wat rood? Lijken uw bovenarmen hierdoor een beetje op kippenvel? Dit zou door een glutenallergie kunnen komen.

Neurologische symptomen
Er kan sprake zijn van glutenallergie wanneer u het gevoel heeft duizelig of uit balans te zijn.

Hormonaal
Wanneer u hormonaal uit balans bent zou er een glutenallergie kunnen zijn. Dan moet u denken aan een verstoorde menstruatie cyclus, verkleinde eierstokken of zelfs aan onvruchtbaarheid.

Ziektediagnoses
Ziektediagnoses als fibromyalgia of chronische vermoeidheid kan indiceren dat u last heeft van glutenallergie.

Ontstekingen
Ontstekingen in gewrichten kunnen wijzen op een glutenallergie. Hierbij moet u denken aan zwellingen in de vingers, knieen of heupen.

Veranderingen in humeur
Paniekstoornissen, depressies, humeurveranderingen en ADHD worden in sommige gevallen gelinkt aan glutenallergie.

Glutenvrije maaltijden aan huis

Het glutenvrije dieet is tegenwoordig erg in trek. Er is echter geen bewijs dat dit gezonder is. Er zijn namelijk essentiële voedingstoffen die je hierdoor gaat missen. Onder andere ijzer en de vitamines B en E worden dan te weinig binnen genomen. De glutenvrije vervangers zijn bovendien ook niet allemaal gezond.

Is er echter aangetoond dat je echt een glutenallergie hebt? Of dit nou coeliakie of glutensensiviteit is, dan is het zeker gezond. Voel jij je er veel beter bij? Blijf dan gewoon glutenvrij eten. Veel mensen zijn namelijk niet gediagnosticeerd en hebben vervelende klachten. Zoek wel naar vervangers voor de voedingstoffen die je mist. Verschillende leveranciers zijn gespecialiseerd in het aan huis bezorgen van glutenvrije maaltijden voor senioren. Zie onze Vergelijker voor aanbieders en info.